Sunday, January 6, 2013

To VEG or not to VEG?: Είναι η χορτοφαγία ένας ασφαλής τρόπος διατροφής;


Μου άρεσε πολύ αυτό το άρθρο από την diatrofi.gr και έτσι αναδημοσιεύω μέρος του στο μπλοκ μου αφιερώνοντας το σε όσους ρωτούν τα εξής κάθε φορά που συναντούν έναν χορτοφάγο:
- Πώς είσαι σίγουρη πως παίρνεις αρκετή πρωτεϊνή;
- Και το σίδηρο, πώς εξασφαλίζεις πως τον παίρνεις αφού δεν τρώς κρέας;
- Και για το ασβέστιο τι θα κάνεις χωρίς γάλα;

Οι περισσότεροι διατροφολόγοι δηλώνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά αλλά χαμηλή σε ζωικό λίπος και κόκκινο κρέας προσφέρει πολυάριθμα οφέλη υγείας, σημαντικά χαμηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, νεφρικής ανεπάρκειας και καρδιακής προσβολής.

 «Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι χορτοφάγοι φαίνεται να έχουν έναν χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, στεφανιαίων καρδιακών παθήσεων (που προκαλούν καρδιακή προσβολή), υψηλής πίεσης αίματος, σακχαρώδη διαβήτη και μερικές μορφές καρκίνου.» σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ένωση Καρδιολογίας (American Heart Association). (για περισσότερες έρευνες περί της αποτελεματικότητας της χορτοφαγίας στην επίλυση πολλαπλών καταστάσεων υγείας, διαβάστε την πρώτη πηγή από την λίστα βιβλιογραφίας)
Η αναιμία είναι ένα θέμα για το οποίο ανησυχούν όσοι θέλουν να ακολουθήσουν χορτοφαγική διατροφή . Τα πράσινα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, οι φακές, τα φασόλια , άλλα όσπρια , οι ξηροί καρποί, το ψωμί ολικής άλεσης, είναι όλα πολύ καλές πηγές σιδήρου. Πολλά βότανα όπως η τσουκνίδα μπορούν να κρατήσουν τα επίπεδα του σίδηρου σε καλές τιμές .
Μια χορτοφαγική διατροφή, λόγω της μεγαλύτερης κατανάλωσης φρέσκων λαχανικών και φρούτων, είναι συνήθως πολύ πιο πλούσια σε βιταμίνη C και έτσι επιτυγχάνει πολύ καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου στον οργανισμό μας. 
Οι χορτοφάγοι παίρνουν όλη την πρωτεΐνη και τα αμινοξέα που χρειάζονται από την κατανάλωση μιας ποικιλίας τροφίμων ολικής αλέσεως (ψωμί σίτου, καφέ ρύζι), φασολιών, καρυδιών, μανιταριών και σόγιας (συν των υποπροϊόντων της). Η κατανάλωση τέτοιων τροφίμων πρέπει να είναι μεγαλύτερη δεδομένου ότι το πρωτεϊνικό ποσοστό σε αυτά τα τρόφιμα είναι συγκριτικά χαμηλότερο απ' ότι σε παρόμοια ποσότητα κρέατος. Η επίτευξη ικανοποιητικής πρωτεϊνικής εισαγωγής είναι σπάνια ένα πρόβλημα στις αναπτυγμένες χώρες (με λίγα λόγια, αν κάποιος έχει πρόσβαση σε ικανοποιητικές ποσότητες φαγητού σπάνια θα πάσχει από έλλειψη πρωτεϊνής, προβλήματα χαμηλών δόσεων πρωτεϊνικής λήψης παρατηρούνται κυρίως σε χώρες που μαστίζονται από υποσιτισμό γενικότερα.) Εν τέλει η χαμηλότερη λήψη πρωτεΐνης των χορτοφάγων, έχει προταθεί ακόμη και ως πιθανή αιτία για μερικά από τα οφέλη υγείας που αναφέρθηκαν. 
Η ολική χορτοφαγία που δεν περιλαμβάνει ψάρι - μια σημαντική πηγή Ωμέγα 3 θεωρείται μία δύσκολη διαιτητική επιλογή. Η επιλογή προϊόντων που δεν περιέχουν ζωϊκά παράγωγα απαιτεί γνώση των συστατικών αλλά και των μεθόδων παραγωγής τους. Επιπλέον, ακόμη και οι ίδιοι οι αυστηρά χορτοφάγοι δηλώνουν πως δεν είναι δυνατόν να αποφύγει κανείς 100% τα ζωϊκά παράγωγα καθώς πολύ συχνά υπάρχουν σε τρόφιμα, καλλυντικά και φάρμακα και δεν δηλώνονται. Στο θέμα της υγείας και λήψης όλων των απαραίτητων βιταμινών, η Αμερικανική Ένωση για το Διαβήτη υποστηρίζει πως μία καλά σχεδιασμένη αυστηρά χορτοφαγική δίαιτα μπορεί να προσφέρει όλα τα απαραίτητα στον ανθρώπινο οργανισμό, ωστόσο τονίζει πως "σε συγκεκριμένες περιπτώσεις θα πρέπει να λαμβάνονται συμπληρώματα διατροφής."
Αποκαλούμε συχνά τον εαυτό μας «χορτοφάγο» χωρίς όμως να γνωρίζουμε αν η διατροφή που ακολουθούμε είναι ισορροπημένη. Οι τηγανητές πατάτες, για παράδειγμα, και τα γλυκά δεν θεωρούνται δείγματα ισορροπημένης χορτοφαγικής διατροφής. Καλό είναι, λοιπόν, πριν ξεκινήσουμε μία τέτοια διατροφή , να μιλήσουμε πρώτα με κάποιον ειδικό διαιτολόγο-διατροφολόγο που θα μας συμβουλεύσει ως προς το διατροφικό πρόγραμμα που θα πρέπει να ακολουθήσουμε. 
Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι η σωστή χορτοφαγική διατροφή μπορεί να αυξήσει την υγεία του σώματος, του νου, της ψυχής και του πλανήτη μας.

Πηγή:
http://www.diatrofi.gr/index.php/diaita/kathimerini-diatrofi/item/1211-χορτοφαγία-μια-νέα-τάση-ζωής

Προτεινόμενη Βιβλιογραφία:
Eat To Live - Joel Furhman
Γίνε Γιατρός του Εαυτού σου - Ann Wigmore

No comments:

Post a Comment